Ερωτησεις

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΟΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής και ποια είναι τα φυσικά;

Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν συμπυκνωμένες μορφές θρεπτικών συστατικών υπό τη μορφή κάψουλας, ταμπλέτας, αναβράζοντος δισκίου και άλλων φαρμακοτεχνικών μορφών. Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής παράγονται από αγνές πρώτες ύλες προερχόμενες από τη φύση σε αντίθεση από άλλα που παράγονται με χημικές μεθόδους στο εργαστήριο. Είναι προϊόντα τα οποία λαμβάνονται παράλληλα με το σύνηθες καθημερινό γεύμα.

Γιατί πρέπει να παίρνω συμπληρώματα αν προσέχω τη διατροφή μου;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από την προτίμηση να καταναλώνουμε τροφές γευστικές αλλά όχι πάντοτε θρεπτικές, καθώς και η βιομηχανοποίηση στον τομέα της παραγωγής τροφίμων έχουν συντελέσει στη χαμηλή περιεκτικότητα και την περιορισμένη πρόσληψη των απαραίτητων εκείνων θρεπτικών  συστατικών για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη από τη λήψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, έχει οδηγήσει πολλά άτομα στο να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής για την αποτροπή ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.

Ποιά είναι τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής; Υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματικά;

Αρκετές μελέτες έχουν ήδη διεξαχθεί ώστε να αποδειχτούν τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής. Τα στοιχεία που προέκυψαν αποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να λειτουργήσουν ως προστασία εναντία στις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στο σώμα και βλάπτουν τα κύτταρα του οργανισμού. Συνεπώς, μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα σημαντικά στην προστασία ενάντια σε ασθένειες που συνδέονται με τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο DNA, στα λιπίδια και στις πρωτεΐνες. Σ´ αυτές τις ασθένειες συμπεριλαμβάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος.

Συνιστάται η πρόσληψη πολυβιταμινών σε περίοδο δίαιτας;

Ναι, επειδή κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας μειώνεται η ποσότητα τροφής ή και περιορίζεται η λήψη ορισμένων ομάδων τροφών, με επόμενο να μειώνεται και η πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων. Ένα ισορροπημένο συμπλήρωμα διατροφής είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Τι είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση ή πρόσληψη;

H συνιστώμενη ημερήσια δόση / πρόσληψη (Σ.Η.Δ. ή Σ.Η.Π.)  καθορίζει την ημερήσια ποσότητα βιταμινών, μετάλλων & ιχνοστοιχείων, που περιέχονται στα συμπληρώματα διατροφής και είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες ενός υγιούς ατόμου.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη δοσολογία για τα συμπληρώματα διατροφής;

Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και άρα χρειάζεται διαφορετική δοσολογία σε κάθε βιταμίνη. Για να καλυφθούν όμως  οι ελάχιστες ποσότητες που χρειαζόμαστε καθημερινά όλοι , ο ΕΟΦ έχει θεσπίσει Συνιστώμενες Ημερήσιες Δοσολογίες που πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά σε κάθε προϊόν.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της υπερβολικής δόσης; Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος, άθελά του, να πάρει βιταμίνες από διαφορετικές πηγές; Πως μπορεί να αποφευχθεί αυτό;

Ακόμα και αν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες προϊόντων και άλλων τροφών, η αρνητική επίδραση θα είναι ανύπαρκτη ή ελάχιστη και προσωρινή, π.χ. υπερβολικά μεγάλες δόσεις βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Ένα μέτρο προφύλαξης ενάντια σε παρόμοιες αρνητικές επιδράσεις είναι η σωστή περιγραφή στις ετικέτες επάνω στα προϊόντα συμπληρωμάτων διατροφής μαζί με τη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή. Επίσης, εφαρμόζονται διαδικασίες αξιολόγησης επικινδυνότητας, οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να εντοπίζεται η παρουσία οποιωνδήποτε αρνητικών επιδράσεων. Η παρουσία πιθανών κινδύνων αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης κινδύνων, τα οποία εξασφαλίζουν την ασφάλεια των καταναλωτών, π.χ. καθορισμός των ανώτερων επιπέδων ασφαλείας.

Παχαίνουν οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες δεν έχουν θερμιδική αξία, επομένως δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες. Ωστόσο, οι βιταμίνες βοηθούν να χρησιμοποιεί το σώμα καλύτερα την ενέργεια που απελευθερώνεται από τη διάσπαση των τροφών, ενδυναμώνοντας τον οργανισμό.

Που θα βρω τα συμπληρώματα διατροφής Vitarmonyl;

Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής Vitarmonyl θα τα βρείτε σε επιλεγμένα Super Markets σε όλη την Ελλάδα. Βρείτε το πιο κοντινό σημείο πώλησης στην περιοχή σας, στην ενότητα ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ.

Τα προϊόντα των εργαστηρίων Vitarmonyl ανταποκρίνονται στα φαρμακευτικά πρότυπα παραγωγής και ελέγχου;

Τα προϊόντα των εργαστηρίων Vitarmonyl, παράγονται στη Γαλλία με αυστηρή επιλογή συστατικών και φυτών που ανταποκρίνονται στα φαρμακευτικά πρότυπα παραγωγής και ελέγχου. Είναι αδειοδοτημένα & ελεγχόμενα από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες Υγείας συνεπώς εγγυόνται τη ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων. Είναι πιστοποιημένα κατά GMP (Good Manufacturing Practices). Σε όλα τα στάδια παραγωγής διενεργούνται αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι σύμφωνα με τις πιο απαιτητικές επιστημονικές μεθόδους για προϊόντα υγείας. Και τέλος είναι πιστοποιημένα κατά τον Ecocert πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα που περιέχουν συστατικά βιολογικής προέλευσης, επιθεωρούνται και εγκρίνονται από τον οργανισμό Ecocert.

Κάθε πότε πρέπει να λαμβάνω συμπληρώματα διατροφής

Η κάθε συσκευασία ξεχωριστά αναφέρει τόσο την δοσολογία όσο και πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσετε καθώς επίσης και τη συχνότητα. Για τη διασφάλιση, λοιπόν, της υγείας των καταναλωτών, τα συμπληρώματα μπορούν να πωλούνται νόμιμα μόνο με μια κατάλληλη σύσταση για ημερήσια δοσολογία και μια προειδοποίηση να μην ξεπερνιέται η δόση αυτή.

Πρόσφατα άρθρα

---—--